FAQ

Wat is een Arabisch paard?

Een Arabisch paard is een paardenras. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit echter niet zo maar een ras. Het Arabische Volbloed, of Arabier, is namelijk een puur en zuiver ras. Dit wil zeggen dat dit paard gefokt wordt zonder tussenkomst van andere rassen. De bloedlijnen zijn dus ongemengd en dat maakt het paar extra bijzonder. In Nederland wordt geen onderscheid gemaakt tussen de Arabische Volbloed en de Arabier, maar in sommige andere landen wel. Een Arabier voert meer dan 70 procent Arabisch bloed, terwijl een Arabische Volbloed honderd procent uit Arabisch bloed bestaat.

In hoeverre verschilt een Arabisch paard van een ander paard

Naast de zuivere bloedlijnen zijn er meer verschillen tussen Arabische paarden en andere paardensoorten. Dit wordt voornamelijk zichtbaar wanneer je kijkt naar de lichaamsbouw van de paarden. Zo heeft een Arabisch paard bijvoorbeeld twee ribben minder dan de meeste andere paardensoorten, 34 tegenover 36. Daarnaast hebben Arabische paarden een lendenwervel minder. Het laatste verschil in lichaamsbouw zit hem in het aantal staartwervels. Een Arabisch paard heeft er zestien, terwijl andere paarden er achttien hebben.

Waar worden Arabische paarden voor gebruikt?

Arabische paarden worden voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Je ziet ze onder meer veel in de paardensport. Dit komt doordat de paarden een bijzonder gespierde bouw hebben. Tevens zijn ze intelligent en zeer wendbaar en dat komt natuurlijk zeer goed van pas in de paardensport. Tot slot beschikken de paarden over een fantastisch uithoudingsvermogen. Dit komt doordat ze vroeger ze van oorsprong uit de warme, droge woestijnen komen. Arabische paarden worden overigens niet alleen gebruikt in de sport. Ook de politie rijdt bijvoorbeeld vaak op paarden van dit ras. Daarnaast worden Arabische paarden ingezet om zieken mensen een onvergetelijke dag te bezorgen.

Hoe moet je een paard verzorgen?

Paarden verzorgen wordt door veel mensen als lastig ervaren. Dit is echter nergens voor nodig. Bovendien is het vaak zelfs makkelijker dan veel mensen denken. Wanneer jij wilt dat jouw paard er mooi uitziet, is het van belang deze regelmatig te borstelen. Uiteraard is het ook van belang dat het dier goed eet. Goede voeding is dan ook van belang. Bespaar hier niet op, want in goedkope voeding zitten vaak minder bouwstoffen en energieën. Wil je dat jouw paard er nog beter uit komt te zien? Voeg dan een handje lijnzaad toe aan het eten. Wel eerste even koken voor je dit toevoegt. Hiervan gaat zijn vacht namelijk glanzen. Daarnaast is het bij paardenverzorging ook van belang dat jouw paard voldoende beweegt. Een gezond paard ziet er namelijk een stuk beter uit.

Waarom zijn paarden geweldige dieren?

Een paard aanschaffen is een goede investering. Paarden zijn namelijk geweldige dieren. Dit komt in de eerste plaats doordat ze aanhankelijk zijn. Jij kunt namelijk dikke vrienden worden met jouw paard. Dat gebeurt echter alleen wanneer jullie een goede band hebben opgebouwd. Regelmatig aandacht besteden aan je paard is dus belangrijk. Een paard is daarnaast een goed dier om je hoofd eens lekker leeg te maken. Zeker wanneer jij regelmatig gestrest bent en zoekt naar ontspanning. Je kunt in dergelijke situaties immers makkelijk een ritje maken. Zo wordt jouw hoofd weer lekker leeg.

Waar moet je op letten bij het optuigen van een paard?

Een paard optuigen is lastiger dan veel mensen denken. Je moet namelijk met behoorlijk wat dingen rekening houden. Zo is het in eerste instantie belangrijk dat je jouw paard goed borstelt voor je begint met optuigen. Op deze manier haal je namelijk alle rommel uit de vacht van het dier. Zodoende voorkom jij wondjes bij jouw paard door het schuren van het zadel. Wanneer je paar geborsteld is, kun je het zadeldek aanbrengen. Plaats deze altijd in het midden van het paard. Vervolgens breng je het zadel aan. Zorg dat deze ook goed recht zit. Trek de boel niet te strak aan, want dat kan bijzonder pijnlijk zijn voor je paard.