Hoe ga je te werk bij het optuigen van een paard?

Heb jij net een eigen paard gekocht? Dan weet je mogelijk nog niet helemaal hoe je uit de voeten moet met dit dier. Dat is ook logisch, want alle begin is lastig. Wil jij op termijn ook ritjes gaan maken met je paard? Dan moet jij ten eerste alle benodigdheden hebben. Deze kun je vaak op het internet kopen. Je bespaart dan meestal ook nog de nodige euro’s. Althans, wanneer je deze kortingscode voor webshops gebruikt. Hiermee kun jij bijvoorbeeld een zadel en stijgbeugels met korting aanschaffen. Heb jij alle benodigdheden voor het rijden in huis? Dan is het nog een kwestie van het optuigen van je paard. Maar hoe doe je dat eigenlijk precies?

Schoonmaakbeurtlove your horse

Voordat je begint met het optuigen van je paard, is een schoonmaakbeurt aan te raden. Waarom? Omdat er vaak veel vuil in het vacht van een paard zit. Wanneer jij het zadel gewoon op de rug van het paard plaats, kan dit vuil tijdens de rit gaan irriteren. Hierdoor ontstaan er allerlei wondjes in de huid van het paard. Deze rommel verwijder je eenvoudig door een uitgebreide borstelbeurt.

Het zadel aanbrengen

Heb jij je paard uitvoerig geborsteld? Dan kun je beginnen met het optuigen. Gooi nooit het zadel direct over de rug van het paard, maar breng eerst een zadeldek aan. Dit zorgt voor extra comfort voor het paard tijdens het rijden. Zit het zadeldek goed? Dan kun je het zadel aanbrengen. Controleer of het zadel precies in het midden van het paard zit. Is dit het geval? Maak het zadel dan goed vast, zodat deze tijdens het rijden niet kan verschuiven. Trek de boel niet te strak, want dat kan bijzonder pijnlijk zijn voor je paard.saddle

Veelvuldig oefenen belangrijk

Het aanbrengen van het zadeldek en het zadel is geen makkelijke opgave. Wanneer jij net een paard hebt, vind je dit waarschijnlijk ook lastig om te doen. Maak je niet druk, want iedere beginner heeft hier problemen mee. Om het beter onder de knie te krijgen, doe je er goed aan het optuigen van een paard regelmatig te oefenen. Heb je wat tijd over en ga je geen ritje maken? Tuig het paard dan gewoon eens op. Wanneer je dit vaak genoeg doet, zie je snel genoeg dat jij dit vrij goed beheerst. Het gezegde “oefening baart kunst” is voor het optuigen van een paard dus zeker van toepassing!